Sastāvdaļas:
1 glāze diedzētu graudu - graudus var diedzēt pats, vai arī izmantot veikalā nopērkamos diedzētos un pēc tam saudzējošā temperatūrā kaltētos rudzu vai kviešu graudus. Šajā receptē es izmantoju kaltētus diedzētos rudzu graudus.
1 glāze ūdens
1 glāze rozīņu, ko var papildināt un/vai aizstāt arī ar citiem žāvētajiem augļiem
2 glāzes riekstu/sēklu - es parasti izmantoju tā pavairāk saulespuķu sēklu, jo tās ir lētākas, sezama sēklas, sasmalcinātas mandeles vai lazdu riekstus un ķirbju sēklas
Vispirms kaltētos diedzētos graudus izmērcē, aplejot ar glāzi ūdens un
ļaujot pastāvēt vismaz 4 stundas - es parasti atstāju uz nakti un cepu nākamajā rītā.
Kad graudi izmirkuši tos sablenderē kopā ar ūdeni kurā tie mērcējās.
Maļ blenderī līdz izveidojas gaiša mīkla.
Tad ber klāt rozīnes, riekstus un sēklas.
Visu samaisa.
Ja ir daudz laika, cepumiņus var kaltēt 60 grādos, bet tad, šķiet, tam būs nepieciešamas vairākas stundas. Tā kā man nav iespējas noteikt cepeškrāsns temperatūru, es vienkārši cepu ar vismazāko liesmu apmēram pusstundu, līdz cepumiņi sāk krāsoties zeltaini. Nekas, ja ņēmot laukā no krāsns tie vēl nav gluži sacietējuši - atdziestot tie vēl nedaudz sacietēs.
Par spīti tam, ka šeit nav nedz kviešu miltu, nedz cukura, pat arī ne medus, cepumi ir saldi un gardi.
Lai labi garšo un uz veselību!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru