sestdiena, 2012. gada 11. augusts

Nātru uzlējums - bagātīgs uzturvielu avots

Nātru uzlējums ir viens no veidiem, kā gādāt par ķermenim nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu jebkurā dzīves brīdī, tostarp gaidību laikā. Tālāk varat lasīt manis sagatavotu materiālu par ārstniecības augu uzlējumu lietošanu grūtniecības laikā, ko esmu sagatavojusi, izmantojot viedo sievu tradīciju kopējas un ārstniecības augu pazinējas Susun Weed materiālus (www.susunweed.com). Materiāls paredzēts tikai informatīviem nolūkiem un neaizstāj medicīnisku konsultāciju.

Gaidot mazuli, daudzas jaunās māmiņas saskaras ar dažādām veselības problēmām – no vienkāršām sūdzībām, kas traucē izbaudīt grūtniecības laiku, līdz tik nozīmīgām problēmām, kas apdraud gaidāmā mazuļa vai pašas māmiņas veselību. Ir vispārzināms, ka medikamentu lietošana grūtniecības laikā nav ieteicama un to izvēle nepieciešamības gadījumā jāveic ļoti rūpīgi, izvērtējot visus riskus un iespējamās blakusparādības. Toties ir mazāk zināms, kādus dabas līdzekļus iespējams izmantot, lai izvairītos no biežākajām problēmām, piemēram, rīta nelabuma, varikozām vēnām, ādas krāsas izmaiņām, hemoroīdiem, aizcietējumiem, folskābes deficīta anēmijas, dzelzs deficīta anēmijas, muskuļu/kāju krampjiem, muguras sāpēm, kuņģa dedzināšanas, nespēka un garastāvokļa svārstībām, urīnpūšļa infekcijām un augsta asinsspiediena.
Daudzu minēto problēmu cēlonis ir noteiktu uzturvielu trūkums organismā, tomēr grūtniecības laikā plaši lietotie uztura bagātinātāji vairāk līdzinās medikamentiem, nekā pārtikai. Labāks vitamīnu, minerālvielu un citu grūtniecības laikā nepieciešamo uzturvielu avots ir ārstniecības augi, kuru iedarbība un lietošanas drošums grūtniecības laikā ir pārbaudīts gadsimtiem ilgā praksē.
Lai nodrošinātu ārstniecības augos esošo minerālvielu uzņemšanu, ieteicams gatavot to uzlējumus, izmantojot lielāku auga daudzumu un atstājot to ievilkties daudz ilgāku laiku, nekā gatavojot mūsu ierastās tējas. Lai gan tējām ir daudz labu īpašību – tās satur polifenolus, fitoķīmiskas vielas un ēteriskās eļļas – tās neļauj mums piekļūt augos esošajām vērtīgajām minerālvielām. Viedo sievu tradīciju kopēja un ārstniecības augu pazinēja Susun Weed norāda, ka, piemēram, krūze nātru tējas satur 5-10 mg kalcija, kamēr krūze nātru uzlējuma – līdz pat 500 mg kalcija.

Ārstniecības augu uzlējumu gatavo šādi:
Litra burkā ieber 25 gramus kaltētu ārstniecības augu, aplej ar verdošu ūdeni. Noslēdz burku ar vāku. Pēc laiciņa apmaisa un pielej klāt vārošu ūdeni, jo augi kādu daļu ūdens ir uzsūkuši. Ļauj ievilkties 4-10 stundas, nokāš, izspiežot augus, un tad dzer pa 2-4 krūzēm dienā. Vēlams izlietot 36 stundu laikā un glabāt ledusskapī.

Ir vairāki ārstniecības augi, kuru lietošana grūtniecības laikā uzskatāma par drošu, taču ir arī pietiekoši daudz tādu, kuru lietošana nav ieteicama, īpaši sievietēm, kurām ir tendence bērniņu zaudēt, tādēļ pirms lietošanas noteikti jānoskaidro šī auga iedarbība.

LIELĀS NĀTRES LAPAS (Urtica Dioica)

Lielā nātre ir mazāk pazīstama kā grūtniecības laikam piemērots ārstniecības augs, taču tās būtu pelnījušas lielāku uzmanību un aktīvāku pielietošanu. Nātres ir vienas no maigākajiem zināmajiem ar uzturvielām bagātajiem uzlējumiem. Tās satur vairāk hlorofila kā jebkurš cits augs. Šajā augā esošās uzturvielas ietver gandrīz visus zināmos cilvēka veselībai un augšanai nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas: īpaši daudz vitamīna A, C, D un K, kalcija, kālija, fosfora, dzelzs un sēra. 


Ieguvumi no nātru uzlējuma lietošanas grūtniecības laikā:
- Stiprina nieres, apgādājot tās ar uzturvielām. Nātru uzlējumam ir nieres atjaunojoša iedarbība, kas ir ļoti būtiski, ņemot vērā, ka lielāko grūtniecības laika daļu nierēm jāattīra 150% no normālās asins apgādes. Turklāt pastāvīgas nātru uzlējuma lietošanas rezultātā lēnām sairst, izšķīst un no organisma tiek izvadīti jebkādi minerālvielu uzkrājumi nierēs: nierakmeņi un smiltis.


- Palielina kā sieviešu, tā vīriešu auglību.

- Apgādā ar uzturvielām māti un gaidāmo mazuli.

- Atvieglo kāju krampjus un citas spazmas.

- Samazina sāpes dzemdību laikā un pēc dzemdībām. Augstais kalcija saturs viegli asimilējamā formā palīdz samazināt dzemdes, kāju u.c. muskuļu sāpes.

 - Palīdz izvairīties no pēcdzemdību asiņošanas. Nātres ir lielisks K vitamīna avots un palielina pieejamā hemoglobīna daudzumu, abējādi samazinot pēcdzemdību asiņošanas iespējamību. Pa tējkarotei svaigas nātru sulas arī samazina pēcdzemdību asiņošanu.

- Samazina hemoroīdus. Nātres vieglā savelkošā un vispārēji barojošā iedarbība savelk un stiprina asinsvadus, palīdz saglabāt artēriju un uzlabot vēnu elastību.

- Palielina mātes piena bagātību ar uzturvielām un piena daudzumu.

Ārstniecības augu uzlējumu ir ērti pagatavot iepriekšējā vakarā, ļaujot tam pa nakti ievilkties. No rīta tas būs gatavs lietošanai, piemēram, aizstājot rīta kafijas tasi. To var dzert aukstu vai karstu, var saldināt. Turklāt uzlējums jālieto regulāri. Šāds tonizējošs uzlējums šūnām ir tas pats, kas vingrinājumi muskuļiem: nav lielas jēgas, ja tiek veikti neregulāri. Protams, arī neregulāra lietošana grūtniecības laikā dos labumu, pateicoties to bagātīgajam uzturvielu saturam. Lielāku labumu iespējams gūt, lietojot to 5 reizes nedēļā vai vairāk. Ja neizdodas pagatavoto uzlējumu izlietot 36 stundu laikā (par tā bojāšanos liecinās izmainīta krāsa, smarža vai garša), ar to var laistīt telpaugus vai skalot matus.

2 komentāri:

  1. Lielisks un noderīgs raksts... Paldies

    AtbildētDzēst
  2. Sveika Ilze! Paldies par briinishkjiigo pagaajusho nedeeljas nogali Jaunpalejaas! Tevis iedvesmota kjeros klaat naatru uzleejuma gatavoshanai! Lai laba veseliiba un veiksmes!:-)
    ..

    AtbildētDzēst